2011-12-31

Gott nytt år!

Eftersom jag inte är ute på nåt nyårsfirande kan jag ju passa på att skriva ett litet inlägg här :)

Haft fem minus och strålande sol idag, underbart men kallt!



Annars har dagen varit chill. Lina va här i morse och hoppade Sture och Mona, dom ska visas för kund på tisdag :) Nu är Emma tillbaka oxå, så nu är ja inte själv här på Grevlunda längre!

Fick åka till lanthandeln en sväng o handla lite frukost. Visst är de rätt mysigt ändå? ;)



Emma är uppe i stallet och fodrar hästarna och ja sitter i onepiecen framför tvn. Måste erkänna att ja är rätt avis på alla som firar nyår på riktigt!! :P

Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

Share |

2011-12-30

Vinst till Peder och Arctic.

Så, slängt i mig lite tortellini med ostsås och bacon. Middag på 10 min så att säga..

Nu upp till stallet och rida en tur på Amber. Passar på att rida ut medans det är fint väder! Ska lägga på ett kol så ja hinner se dagens livesändning från världscupen i Mechelen, där Peder är enda svensk med i startfältet idag.



Kolla livesändningen här nedan!

http://svtplay.se/v/2656066/hastsport/playexklusivt__varldscupen_mechelen_30_12_15_25

Kan oxå passa på att säga att Peder och Arctic VANN six bars-hoppningen igår kväll. Stort grattis och lycka till i dagens klass! Läs mer om det i länken nedan.

http://www.tidningenridsport.se/Tavling/Nyheter/2011/12/Fredricson-tog-tredje-svenska-segern-i-Mechelen/

Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

Share |

2011-12-30

Frulle.

Nere en sväng och äter frukost. Solen skiner och det är nollgradigt ute, nice! När ja kommer upp igen ska jag och Lina (grannen) rida Sture, Mona och Matrix :)



Julklappspannband av Lisen o Peder!



Hej så länge!

Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

Share |

2011-12-29

Dagens pass.

Så, nere från stallet. Bara kvällsfodringen kvar sen :)

Känner mig inte helt frack idag, så Amber fick gå lite på linan inspänd med gouge idag. Jobbade på riktigt bra, aldrig prövat det förut. Med vanliga inspänningstyglar blir hon bara spändare, så brukar låta henne jogga utan nåt bara. Men som sagt, gougen funkade toppen o hon jobbade på bra min lilla pärla <3 Märks att hon tycker de är roligt att komma igång o röra på sig igen! Som avslutning fick hon skutta över en kavaletti utan inspänning :)

Suddig bild, men hon är snygg ändå!



Nöjd, avrastad och klar för natten <3



Va svårt o få de på bild, men Amber får alltid lockar (korkskruvar) i pannluggen när hon blir svettig eller när det är fuktigt i luften :P



Postat i Allmänt | Comment (1) kommentarer Trackbacks ()

Share |

2011-12-29

Mellandagsrea.

Halva dagen till ända. Alla hästar är färdigmotionerade för idag, dvs gått i skrittmaskinen ;) Mona och Sture har ridits lite lätt i ridhuset då dom ska sättas igång nu. Merra och Amber står ute i hagen, om dom inte blåst bort vid de här laget.. Så dom ska plockas in sen, Amber ska gå i skritten, Texas o Thriller på bandet, fodra och slutligen lite trim på Amber i ridhuset :)

Sitter och kollar lite rea på nätet för några köpcenter har ja inte i närheten :P Klickade hem en boxgardin igår. Beställde egentligen en i somras innan Falsterbo, men leveransen dröjde, så då kunde de lika gärna va tyckte ja :P Så nu när ja är ute i god tid borde den ju hinna komma innan evetuella meeting i sommar ;) Exakt en sån här blir det, fast Emelie Olsson då :P



Har ni några tips på bra sidor med mkt rea? Både i hästväg och annat :)

Sedan väntar jag med spänning på mina nya plagg från Equlinies vårkollektion 2012, som ja beställde redan i augusti. Ett par ljus/mellangrå ridbyxor med knallrosa kanter på fickor och detaljer, samt en marinblå/vit tävlingsskjorta med krås. Nice!

Sedan lär det nog bli en heel del shopping under Göteborg Horse Show! Jag fyller ju faktiskt även år under lördagen där :)

Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

Share |

2011-12-28

Fel film.

Här kommer filmen från Lidköping, blev lite fel :)

Postat i Allmänt | Comment (1) kommentarer Trackbacks ()

Share |

2011-12-28

Night.

Dags att gå och lägga sig. Har lyckats dra på mig feber, mindre kul. Inte gjort många knop ikväll i alla fall. Soffläge med Britt och Barbro! Upp och hoppa tidigt imorrn, blir nog en häst eller två att rida oxå. Amber ska gå imorrn igen iaf :) Hon fick bara gå i skritten en timme idag..

En snutt från träning för Per-Ola Nyström, i oktober tror jag :) Superbra tränare, va längesedan ja fick sån känsla under en träning!


Nu ser jag fram emot en vår fylld av träning för Lisen och Peder! Superbra bägge två. Mycket sitsträning samt att rida hästen med 10% hand och 90% ben. Det är lite trixigt med Amber som gärna eldar på, men det funkar. Så med lite tid så kommer de bli riktigt bra, de känner jag :)

Film från 120 cm i Lidköping i somras nån gång :)


Har ni inte redan märkt det så kan jag ju passa på att meddela att pappa kommit igång med designen oxå ;)

Postat i Allmänt | Comment (1) kommentarer Trackbacks ()

Share |

2011-12-28

Tribute.

Såg denna videon länkad på facebook. Verkligen gjord med mycket känsla! Hickstead, vilken fantastisk häst han var. Kolla in sekvensen på 1.26, vilken annan häst är en sån fighter som han var? Helt otroligt.




Satt och kollade lite andra filmer från samma tjej som lagt upp denna. Gillade denna videon, man blir lite peppad av den på nåt sätt :)

Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

Share |

2011-12-28

Sunes jul.

Ligger i soffan med Britt och Barbro och kollar Sunes jul. Snart dags för sista rycket i stallet. Regnar o blåser och har gjort hela dan.. :(

Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

Share |

2011-12-27

2011

Sitter och kollar tävlingar och planerar lite inför våren. Är såå laddad för att komma igång och ut på tävlingsbanan igen! Tror och hoppas att Amber är minst lika laddad..

Här kommer lite bilder från året som varit :)



















Detta kortet är egentligen från Ambers 130 debut som 6-åring, 2010, men ja tycker den är såå fin <3

Postat i Allmänt | Comment (2) kommentarer Trackbacks ()

Share |

2011-12-27

Pics.

Ännu en dag på Grevlunda är snart till ända. Började med att fodra, både hästar och katter..



Alla hästarna har gått i skritten, några har varit ute i hagen, några har gått på bandet osv.

Dolly och Merra ute i hagen.


Här står dom och väntar på att nattas efter att ha gått i skritten. Svårt att hinna med allt själv..
Från vänster har vi Holliday, Augustinus (Agge) och Ceasar.


En annan bild på Holli, tycker han har såå läckra ögon!


Texas P, Thriller P och Centoo


Jag hann även med att rida Amber medans det var ljust! Blev ett lättare kondition/styrkepass i backen samt skrittade lite runt odlingarna. Kändes att det var jobba hon behövde..

Lite halvkass bild, men här är jag i alla fall och skrittar utmed odlingarna. Det odlas äpplen, päron och plommon tror jag. Så dricker ni något från Kiviks musteri så är det inte omöjligt att det kommer härifrån ;)


Amber i sitt julklappstäcke, nattad och klar <3


Efter att stallet var färdigt blev det en sväng till Lanthandeln för att köpa mjölk mm.
Måste säga att det är rätt mysigt med lanthandel, men utbudet är ju rätt begränsat, plus att det är stängt röda dagar, vilket betyder att jag fått klara mig utan mjölk till idag!!

Idag åkte Peder till Mechelen och imorgon beger sig även Lisen av, vilket betyder att jag dessutom blir hundvakt en vecka nu då! :)

Britt och Barbro


Dags att åka upp och slänga till hästarna lite kvällshö!

Postat i Allmänt | Comment (1) kommentarer Trackbacks ()

Share |

2011-12-27

Tack Jennifer!

Med Jennifers hjälp så vet jag nu hur man laddar upp videor på bloggen :P

Här kommer en liten snutt på Ambers första språng som 3-åring.




Nu måste ja iväg o handla..

Postat i Allmänt | Comment (1) kommentarer Trackbacks ()

Share |

2011-12-27

Lunch.

Nere en vända och äter lite lunch. Ska strax åka bort till Lanthandeln för att handla lite :)

Här skiner solen och är rena våren ute..

Har lite kvar att göra efter lunchen. Hingstarna ska gå i skritten och de hästarna som går i hagen ska tas in och nattas, fodras mm. Efter det ska jag ta en lite tur med Amber tänkte jag. Hoppas hinna innan de blir mörkt :) Red henne första gången igår efter vilan. Hon var pigg och glad, men fullt ridbar. Kändes skönt att sitta upp på henne igen :) Hoppas få plats för Peter Markne den 12 eller 16 januari oxå!

Nä, nu ska jag åka så jag hinner. Ikväll lägger ja upp mer filmer, bilder osv. Just nu laddas Ambers provridning upp på youtube :P

Förresten, någon som vet hur man lägger upp filmer här på bloggen? Ja får inte till de. Haha.


Jag och Amber, 120 cm, Vänersborgs ryttarförening i juni i år :)

Postat i Allmänt | Comment (1) kommentarer Trackbacks ()

Share |

2011-12-26

Projekt.

Tänkte skriva lite om Ambers tid här hos mig. Har haft henne i snart 4,5 år, och tro de eller ej, men hon är fortfarande min bebis trots att hon blir åtta nästa år ;)

Det hela började under tiden jag hade Plutten. Köpte honom när jag var 15 år. Tråkigt nog så var han mer eller mindre under behandling hela tiden. När han behandlades för kotledsinflammation för tredje gången på 2 år, då började jag ledsna. I maj påbörjades behandlingen och han var inte bättre i juli.. Då beslutade vi (jag, mamma och pappa) att jag skulle köpa mig ett litet projekt att ha under tiden. Eftersom jag alltid har haft ett stort intresse för unghästar och även var vad plånboken kunde erbjuda, så fick det så bli. Vi kikade runt lite på nätet och jag la även ut en annons där jag sökte lovande unghäst. Fick faktiskt en hel del svar, de ena konstigare än de andra. Jösses vad mycket oseriösa människor det finns. Skrämmande.

Fick bland annat ett svar från en tjej som hade en 6-åring om jag minns rätt. Hyffsad stam men väldigt grön. Skadefri och snäll. Det var inte så långt att åka, så jag, mamma och Cissi gav oss iväg. Väl framme kliver vi ur bilen och går in i nåt som skulle föreställa ett stall. Halvrötet och har nog blåst ner vid de här laget.. I gången står i alla fall en brun, omusklad häst. Blickar lite över den och fastnar genast på en stor bulle på ena bakknät. Både jag och Cissi blev lite skeptiska och undrade vad det var. "Ja just de ja, hon fastnade i ett staket för ett tag sen och fick tråden virad runt benet. Det är inte röntgat eller nåt men det har läkt ihop fint". Jag skojar inte om ärrbildningen var som en tennisboll..

Redan här kände jag för att vända, men hon ville ju som sagt visa hästen. Så vi pallrade oss ut till rundkorallen, det var allt man kunde rida i tydligen. Hon va tydligen inte så sugen på att visa hästen då den vilat ett tag, så hon erbjöd mig att sitta upp först. Absolut?! Fick i alla fall sagt till henne att hon gärna fick longera den så vi kunde se den lite från marken. Skrittade på bra, travade ett steg o fatta galopp. Skena typ runt o hade sig. Sa ifrån att vi ville se den i trav då den inte såg riktigt fräsch ut. Mycket riktigt, den va så halt så den inte ens kunde trava. Slapp i alla fall sitta upp. Men seriöst, mailar man och påstår att detta är en lovande junior/young rider häst, frisk och skadefri? Haha, nog om de.

Senare hittade i alla fall pappa en annons på Blocket. Ett litet fuxssto efter Guido. Nära och bra, så vi åkte och kollade, och Amber blev det! Trots att hon stupade i ridhussanden under provridningen, haha :)

I Augusti stod hon hemma hos mig :)


Tanken var alltså från början att jag skulle ha Amber tills Plutten blev frisk. Tyvärr blev han aldrig det, och jag har inte sålt Amber heller. Hon såg inte mycket ut för världen, men jag såg något i denna lilla fröken :) Rätt skönt att kunna knäppa folk på näsan nu när hon bevisat att hon inte var någon medelmåtta. Folk som bara pratade illa om henne samt tvivlade på att jag verkligen skulle klara av en unghäst. Hon var snäll, jag hade kul, det värsta som kunde hända skulle väl ha varit att hon blev en skogsmulle? :)

Här tar tokfia sina första små skutt..

http://www.youtube.com/watch?v=27YwR1rwIs0&feature=youtube

Världens mest okomplicerade häst i mina ögon. Hennes svårighet är att det är väldigt mycket nerv. Och det ska kunna hanteras av både Amber själv samt piloten som sitter på..

Fortsättning får följa, för nu är klockan myyycket!

Postat i Allmänt | Comment (2) kommentarer Trackbacks ()

Share |

2011-12-25

Back to work.

Klockan är mycket och det är redan dags att sova. Nu var ledigheten över för min del.. Lämnade Lilla Edet vid halv sex och begav mig ner till Skåne igen. Jobbar själv denna veckan, så lär ha att göra.. Minge hjälper mig att mocka som tur är! :)

Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

Share |

2011-12-24

Dopparedan.

God Jul allesammans!

Har varit och avverkat en julfrukost med julklappsspel hos Tonis kusin mfl. Nu blir det lite förberedelser inför tillbakaresan imorgon. Hade ju kunnat skriva hemresan, men för mig är Lilla Edet fortfarande hemma :)

Imorgon bär det alltså av till Skåne igen. Oklart när jag kommer hem och hälsar på igen. Tack o lov för allt vad elektronik heter! Så ja slipper skriva brev till alla nära o kära här hemma ;)

Passar på att lägga upp en länk till en video på mammas facebook sida. Brukar vara hon som sköter uppladdningen av filmer efter tävlingarna då hon tycker jag dröjer alldeles för länge :P

http://www.facebook.com/profile.php?id=644176402&ref=tn_tnmn#!/video/video.php?v=2620048058879

I år blir det ingen julmorot till Amber utav mig. Hon får sin kram och morot imorgon kväll istället :) Nu har hon dessutom vilat i snart 3 veckor, så nu är det dags att sätta igång henne när jag kommer tillbaka! :D Var ju på en liten vet check hos Staffan Lidbäck innan ja åkte hem i måndags. Amber var oförskämt fräsch, så det var skönt! Kändes inte helt hundra de två sista tävlingarna, väldigt spänd, men kunde inte sätta fingret på om det kunde vara något. Men med tanke på hur hon tagit sig i höst så var hon förmodligen bara trött i kroppen :) Så med tre veckor vila är vi snart på gång igen! Dessutom berömde han hennes extriör, hull och muskler. Hon är ett snyggt litet kraftpaket och de visste ja ju redan ;)

På tal om att få berömelse för vilken fin häst jag har. Det är rätt kul att nu kunna knäppa folk på näsan som både tvivlade på Amber och avrådde mig från att köpa unghäst när jag bara var 17 år.. Och se så bra det blev! Ångrar inte en sekund att jag köpte mitt lilla 3-åriga fuxprojekt :) Mer om detta i ett annat inlägg. Har som sagt antecknat i min kalender om vad jag ska skriva om osv. Kommer berätta mer om både min, Ambers och vår gemensamma utveckling :)

Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

Share |

2011-12-23

Ledighet

Hej allihop! Har varit lite off här på bloggen då jag är hemma i Lilla Edet en vecka. Pappa har fått i uppgift att fixa designen till bloggen iaf! Och ni kan vara lugna, jag har antecknat i min kalender om vad som händer och sker, så det kommer uppdatering så småningom :P Har även fixat med lite annat så bloggningen kommer gå lite enklare!

Idag ska jag, Toni, mamma och pappa ha en kväll på Liseberg. Mysigt! Och på söndag beger jag mig tillbaka till Skåneland!

Hej så länge!

Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

Share |

2011-12-17

Design.

Ska strax hoppa in i duschen och sedan laga mig lite mat. Måste erkänna att det är väldigt ensamt att bo själv :P

Tänkte lägga upp lite bilder sen samt skriva om mina ansvarshästar :)

Har dock en fråga, är det någon som är bra på att fixa snygg bloggdesign? Är i behov av hjälp ;)

Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

Share |

2011-12-17

Lunchtime.

Inne o värmer mig på lunchen. Håller ju på att blåsa bort här nere i Skåne! Inte nog med att de är storm, nu regnar de på tvären oxå. Tror Amber, Mona, Sparven och Holli är sugna på att komma in snart ;) Skönt att bara ha tre hästar kvar att natta. Ridit Sture nu på förmiddagen medans Anna longerade Ceasar. Pysslat och grejat med lite allt möjligt :)

Efter lunch ska vi som sagt plocka in hästarna, Amber ska gå i skritten och några hästar ska gå på bandet. Putsa, fylla vatten, sopa, fodra mm. Lugnt och skönt med andra ord :)

Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

Share |

2011-12-16

Natti.

Kikade snabbt på statistiken och såg att jag har haft 250 unika besökare de sista :) kul!

Passa på att kommentera och skriv önskemål om vad ni vill läsa om här i bloggen!

Kram

Postat i Allmänt | Comment (1) kommentarer Trackbacks ()

Share |

2011-12-16

Snabb uppdate innan läggdags.

Kom precis ner från stallet. Varit uppe och fodrat hästarna efter att jag kört Emma till flygplatsen. Så nu är det alltså bara jag och Anna kvar i stallet. Plus Minge då :P Jag beger mig hemåt på måndag eftermiddag, så då blir Anna ensam kvar några dagar. Lisen och Peder sköter hästarna själva julafton och juldagen, så på annandagen börjar jag jobba igen. Själv :P Lite svårt o få ihop det med alla som vill hem över jul o nyår. Jag tar en vecka över jul och sparar en vecka till senare :)

Dagen idag har rullat på som vanligt, halvlugnt för tillfället. Har ridit Sture och Amber har fått sig en baksko igen, så idag har hon fått gå en timme i skritten oxå :)

Nu ska jag sova. Två dagar kvar att jobba innan ja får åka hem för en vecka <3

Postat i Allmänt | Comment (1) kommentarer Trackbacks ()

Share |

2011-12-15

Klantamber.

Haft en relativt lugn dag idag. Va rätt skönt eftersom jag aldrig fick sovit igår..

Anna va ledig idag, så var bara jag, Emma och Minge som jobbade. Stressade inte allt för mkt utan jobbade på i vanlig takt och tog lite senare frukost bara. Efter frukost hade vi varsin häst att rida, Ceasar och Sture, och Lisen skulle rida Matrix :)

När förmiddagsjobbet var gjort tog vi lunch direkt då Emma skulle till Bollerup och besikta Bronco. Besiktningen gick bra och förmodligen är han såld till Mexikanarna som var här och provade honom i förra veckan :)

Så jag var alltså själv i stallet på eftermiddagen, var dock ingen stress. Några hästar skulle gå på bandet, några plockas in och nattas, putsa och städa lite, promenera med Perra som är nykastrerad samt fodra och sopa :)

När vi fodrat och sopat så lämnade vi stallet redan klockan fem idag. Skönt! :) Eller nej efter de skulle jag spola av benen på Amber och borsta henne lite. Hon dansade runt i groomen som vanligt och lyckades fläka upp ena sidan på bakskon, så de va ju bara att leka hovslagare och dra av skon. Hoppas inte hon är öm imorrn eftersom hon även lyckades trampa in ena sidokappan lite i sulan..

Va nere i huset närmare sex, tog en dusch och sitter nu i soffan framför tvn. Ätit lite nudlar (läs mat, haha), och ska upp till stallet och slänga till hästarna sitt kvällshö vid halv nio :)

Imorgon blir det återigen lugnt, möjligtvis någon häst att rida. Hästarna har ju vintervila och Peder är iväg o tävlar i London, Olympia. Han blev förresten placerad med H&M Cash In (Danny) i 150cm och hade 4 fel med Sibon i 145cm idag. Imorgon ska även en av hästara visas för Jan Brink, spännande. Och nej, det är ett hoppstall, men denna rör sig även riktigt trevligt :P

Längtar till tävlingsstart år 2012!

Postat i Allmänt | Comment (0) kommentarer Trackbacks ()

Share |

2011-12-14

Det som skulle varit en ledig dag.

Som sagt, är hantverkare här och har varit sen halv åtta i morse. Ja som skulle ha sovmorgon.. Har i alla fall varit i Simrishamn och kikat lite. Sååå mysigt att bo vid havet! :) Har även varit och pussat på Amber i hagen samt tagit lite bilder jag tänkte lägga upp här när ja ändå har tid. Sen tänkte ja försöka ta igen min förlorade sovmorgon när huset är tomt.. Ikväll ska ja fixa käk till mig och Emma, oc typ dega framför tvn :)

Första bilden här är på köket uppe i stallet.
Köket uppe i stallet.

Sadelkammaren






Groomen




Första delen av stallet, sett från groomen


Hingstgången




Stora gången




Ridbana och ridhus


Skrittmaskinen




Entrén till stallet






Lisen och Peders hus


Amber i sin hage





Nu ska ja laga mat! Tjing

Postat i Allmänt | Comment (2) kommentarer Trackbacks ()

Share |

2011-12-14

Gör ett nytt försök.

Satt som sagt sent igår kväll och skrev ett superlångt inlägg, klickade på fel knapp och allt var borta. Underbart!

Ledig idag och tänkte göra ett nytt försök.

Mina första tre dagar på Grevlundagården var hyffsat lugna då både Lisen och Peder var i Billdal och tävlade med åtta hästar. Samtidigt blir vi två man kort då både Malin och Anna (hästskötarna) är iväg :) Men kunde nog vara bra med en liten mjukstart, var en hel del att lära sig. Först på måndag fick jag alltså träffa Lisen och Peder. Supergoa och jordnära, känns toppen att vara här!

En dag här ser rutinmässigt väldigt lika ut, dock varierar tempot från dag till dag beroende på hur många vi är som jobbar samt hur många hästar som ska ridas osv. Vi som jobbar här nu är jag och Emma (elever), Anna (Lisens hästskötare), Malin (Peders hästskötare) samt Minge. Minge är lite av en alltiallo. Hjälper till med allt från mockning, kör in nya hösilage och halmbalar och allt annat lite större praktiskt. Just nu är vi alltså två man kort då två stycken jobbat klart och åkt hem sen jag kom. Så är ni sugna är det bara att söka. Dom annonserar efter elever och praktikanter :)

Klockan sju tänder vi upp i stallet och sätter igång. Då ska första omgången hästar ut i skrittmaskinen (hingstarna), det ska fodras hö och kraftfoder, mockas, halmas, fylla på vattenhinkar, sopas samt byta hästar i skritten innan det är frukost. Frukosten blir allt mellan 8.30 och 9.00 och den äter vi gemensamt i köket uppe i stallet. Där kan vi även organisera oss lite inför dagen :)

Vi har en stor whiteboardtavla med veckoschema mm för respektive häst. Här planerar Lisen och Peder dag för dag vad deras hästar ska göra. Vilka som ska gå i skritten, trimmas, hoppas, gå på tur, longeras, ut i hage, gå på bandet mm. Här skriver dom även upp vilka som ska rida vilka hästar. Här står även vad alla hästar har för utrustning och om det är nåt speciellt man bör tänka på. Vi är även tilldelade ett antal ansvarshästar var samt ansvarsområden i stallet. Jag ansvarar för Mona, Bronco, Centoo och Phersson samt skrittmaskinen, kök/toalett, sadellkammare och lilla stallet (lösdriften). Vi hjälps ju självklart åt med allt men jag har huvudansvaret för att hästarna får gjort de dom ska för dagen och är nattade samt att de andra är städat och gjort :) Nattad innebär kort och gott att man gör färdigt hästen för natten. Borsta manen, rykta, spola ben vid behov, kratsa hovarna samt fetta in hovarna och på med innetäckena. När detta är gjort signerar man på tavlan och då kan man släppa den hästen för dagen :) Så ska hästen alltså bara gå i skrittmaskin och trimmas så nattar man den direkt efter att man ridit, även om klockan bara är 10.00.

Efter frukost ska hästarna in från skritten och omgång tre ska ut. Det tar sin tid då vi kratsar hovarna i boxen samt plockar av innetäckena och hänger på boxen. Går bort till groomen och sätter på ett skrittäcke samt benskydd på de som ska ha de. När vi tar in blir det omvänd procedur samt spolning av benen.  Runt 9.00-9.30 brukar även Lisen och Peder dyka upp och sätta igång och rida. Malin och Anna rider sällan så det är alltså dem som sadlar upp hästarna i groomen till Lisen och Peder. Har vi tur hinner dom även med de hästar jag och Emma ska rida ;) Vanligtvis rider vi 2-4 hästar om dagen och målet är att alla hästar ska vara gjorda innan lunch!

Så kort och gott består hela förmiddagen av att rida för min del. Sadla upp, rida, natta, sadla upp nästa osv. Vid tolv ska det fodras kraftfoder. Detta brukar Malin och Anna fixa eftersom dom inte rider. Lunch för oss brukar det bli runt 13-14 och den varar en timme.

Efter lunch är det resten kvar. Natta hästarna som varit ute i hagen, städa och sopa, putsa all utrustning som använts under dagen, tvätta lindor och benskydd, fylla på vattenhinkar och slutligen fodra hö, kraftfoder samt betfor till alla hästarna. När stallet är sopat är vi färdiga för dagen, och det är allt mellan 17-19..

Framöver kommer det bli lite lugnare då de flesta hästarna ska ha sin vintervila plus att Peder är i Olympia och tävlar med tre hästar :)

Så min dag igår såg alltså ut såhär:

Klockan sju åkte vi upp till stallet. Jag började med att släppa ut hingstarna i skritten och sedan satta jag igång att fodra. En vända med hövagnen och sedan en med kraften. När detta var gjort satte ja igång att mocka åt mina ansvarshästar plus Amber. Eftersom jag sysslat med annat medans de andra mockade så hade de redan mockat åt två av mina hästar, så jag hade alltså bara tre kvar :) När mockningen var klar var det bara att hämta in hingstarna och släppa ut sex nya i skritten. Kvart i nio var det dags för frukost!

Efter frukost satte jag och Emma fart ner till ridhuset och byggde bana. När den var klar hade jag tre hästar att rida för dagen. Började med Centoo som skulle trava i våran grymma backe *2 och sedan galopparbetas på banan. In i stallet och natta honom då han var klar för dagen. I groomen stod redan min nästa häst, Agge, uppsadlad :) Det var alltså Agge jag red på träningen igår för Peder. Markarbete med mycket serpentiner, flytta, forma, övergångar, byten samt lite travbommar och galopp över små bockar som avslutning. Träningen gick strålande och det känns verkligen att det är träna man är här för att göra. Känner en otrolig utveckling på bara två veckor! :) Inte nog med att man tränar två dagar i veckan, vi sitter ju även och trimmar tillsammans i ridhuset så man får ju tips heela tiden. Guld värt! Och för er som undrar så är alltså tanken att jag ska ha Amber när vi rider lektion, men hon har varit lite hostig och snuvig så hon får ta det lugnt och gå i hage och skrittmaskinen ett tag. Tanken var ju att hon skulle vila en period, så den blev lagom nu :) Är dock inte ledsen över de då det är superfina hästar vi får rida. Lär mig minst lika mycket på dom då det är mycket jag som ryttare behöver finslipa på :)

När träningen var över och Agge var nattad hade jag en häst kvar, Sture. Sadla och ner till ridhuset och trimma. Efter 45 min gick jag upp till stallet igen. Nattade honom och plockade lite i stallet. Sopa och samla ihop benskydd, vika ihop täcken mm. Vid två drog vi iväg på lunch. Igår tillbringades den på Grillen i Vitaby ;)

Efter lunch var det resterande kvar. Eftersom det var ritkigt budväder igår så var det inga hästar som kom ut. Så de hästar som skulle gått i hage fick en extra timme i skritten. Passade även på att låta Amber få sin timme :) Storstädade toaletten, putsade, sopade sadelkammaren och stallet. 18.30 var vi klara för dagen! :)

Ner till huset och duscha, sedan sällskapade vi Anna under kvällen. Hon hade gjort pizza och hallonpajj! Åkte ner till huset närmare tolv. Rätt skönt att veta att man är ledig dagen efter då :) Trodde jag. Nere i huset låg det en lapp från Lisen att det kommer elektriker och grejar 7.30. Awesome! Så jag var alltså uppe redan klockan sju i vanlig ordning och här grejar dom för fullt. Har lite ärenden ja behöver göra, så nu borde ju allt ha öppnat så ja kan ge mig iväg :) Lanthandeln här i Vitaby är mysig, men utbudet är ju rätt begränsat ;)

Senare idag blir det mer uppdatering samt massa bilder. Kanske även en beskrivning på hästarna som står här :)

Postat i Allmänt | Comment (4) kommentarer Trackbacks ()

Share |

2011-12-14

Mina första dagar på Grevlundagården.

Jag skojar inte. ja har suttit och skrivit ett inlägg i typ en timme. Klickar på fel knapp och allt är borta!

Postat i Allmänt | Comment (1) kommentarer Trackbacks ()

Share |

2011-12-12

Så hamnade jag här.

Tänkte börja med ett inlägg om hur jag hamnade här nere i Österlen, Skåne :)

Har för vana (ovana?) att sitta och kika på Hästnet. Hästar, ponnyer, jobb, utrustning, gårdar, ja allt. Hade inte varit inne på ett tag och hittade en annons där Lisen och Peder annonserade om två lediga elevplatser. Knåpade ihop ett litet mail om mig själv, lämnade referenser och skickade. Fick snabbt tillbaka att platserna tyvärr redan var tillsatta och tänkte då inte mer på de. En vecka senare får jag ett mail med en förfrågan om jag fortfarande är intresserad. Yes! Har typ en halv dag på mig att fundera. Senare samma dag är elevplatsen min och drygt en vecka senare är jag på väg ner :)

Lämnade Eckerna gård klockan tolv och anlände här nere vid sju på kvällen. Det var en minst sagt regning och blåsig färd ner. Jag och lastbilarna pendlade mellan 60 och 80 km/h på motorvägen, kul! Är riktigt skönt att Amber är världens snällaste att köra :)

Väl här nere fick jag lastat ur och en snabb rundtur i stallet av Emma, Emilia och Louise. "Här är groomen, Peders hästar, hingstgången, stora gången, lilla gången, Lisens hästar" mm. För stunden sa de mig ingenting.. Amber fick sin box och jag packade ur alla saker jag hade med mig. Helimponerad av mig själv att jag faktiskt inte hade packat med mig mer än vad jag hade!

Efter lite pysslande med packningen och Amber hade klockan hunnit bli nio. Hästarna fick sitt kvällshö och vi åkte ner till huset där vi bor. Ca 700m från gården, världens längsta backe. Toppen att konditionsträna hästarna i iofs..

Här nere i huset har alla varsitt rum med säng och garedrob i stort sett. Sedan har vi gemensam tvättstuga, kök och vardagsrum. Jag blev tilldelad ett rum bortanför tvättstugan, gamla garaget. Jo tack, de kände jag. Sov i långkalsonger och mjukisbyxor..

Halv sju fredag morgon ringde klockan och det var dags att börja sin första dag på Grevlundagården..

Fortsättning följer för nu ska ja sova! ;)

Emelie

Postat i Allmänt | Comment (2) kommentarer Trackbacks ()

Share |

2011-12-12

Äntligen!

Nu är bloggen startad. Som ni väntat ;) Ska dock upp en sväng till stallet precis och ge alla hästisar sitt kvällshö :) Skriver mer när jag kommer tillbaka ner.

Emelie

Postat i Allmänt | Comment (5) kommentarer Trackbacks ()

Share |